Een reis incentive kan in aanmerking komen voor onbelaste vergoeding of verstrekking onder de WKR, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Allereerst moet de reis incentive voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium.

Dit houdt in dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat gebruikelijk is in vergelijkbare omstandigheden.

Daarnaast moet de reis incentive verband houden met het werk of bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemer.

De incentive mag niet overwegend uit een vakantie of recreatief element bestaan.
Als de reis incentive voldoet aan deze voorwaarden, kan deze binnen de vrije ruimte van de WKR onbelast vergoed worden.

Dit betekent dat de vergoeding niet ten koste gaat van de vrije ruimte of dat de werknemer er geen belasting over hoeft te betalen.

Let op dat het bedrag van de reis incentive wel meetelt voor het totale bedrag van de vergoedingen en verstrekkingen die onder de vrije ruimte vallen.

Als het totale bedrag hoger is dan de vrije ruimte, moet de werkgever over het overschot 80% eindheffing betalen.
Een reis incentive is een reis die als beloning wordt aangeboden aan werknemers of zakenpartners voor het behalen van bepaalde doelstellingen of prestaties.

Denk bijvoorbeeld aan een reis naar een exotische locatie voor werknemers die een bepaalde omzetdoelstelling hebben behaald.

Een reis incentive kan onder de werkkostenregeling vallen, maar er zijn wel specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Allereerst moet de reis incentive zakelijk zijn, wat betekent dat het moet plaatsvinden in het kader van de werkzaamheden van de werknemers en het een zakelijk belang moet dienen.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een reis naar een conferentie, beurs of seminar waar de werknemer namens het bedrijf aanwezig moet zijn.In 2023 bedraagt deze vrije ruimte 3 % van de fiscale loonsom tot € 400.000, daarboven is het percentage 1,18%.
Wanneer de waarde van de incentive de vrije ruimte overschrijdt, moet de werkgever over het bedrag boven de vrije ruimte een eindheffing betalen van 80%. Het is daarom belangrijk om de kosten van de incentive goed te budgetteren en de fiscale regels goed in de gaten te houden om te voorkomen dat er onverwachte kosten ontstaan.

Het is aan te raden om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur of de Belastingdienst om te bepalen of een incentive onder de werkkostenregeling kan vallen en om te zorgen dat aan de voorwaarden wordt voldaan.

Heeft u nog specifieke vragen betreft de WKR regeling?

Neem dan contact op met: Ivar van Thiel

Pineapple
Bookings

Administratie

Pineapple Bookings
Steenstraat 93
6828 CH, Arnhem
The Netherlands

KVK: 73058432
BTW: NL001853240B63

IBAN: NL37 ABNA 0120 3931 90

Pineapple Bookings LTD
KVK: 89401239
BTW: NL864971461B01

IBAN:NL09 INGB 0101 1396 24

© Pineapple Bookings 2023. All rights reserved.

Weergave filteren

Registreren

Om een abonnement af te sluiten, te beheren of een accomodatie te reserveren moet je een Pineapple Account hebben. Via dit formulier kun je een account aanmaken.
Heb je al een account?

Inloggen

Om een abonnement af te sluiten, te beheren of een accomodatie te reserveren moet je inloggen in jouw Pineapple Account.